8 belangrijke tips bij het luchtdicht maken van jouw woning

Het doel van luchtdicht bouwen, is om het energieverbruik van de woning te verminderen en het comfort voor de bewoners te verhogen. De voordelen kan je lezen in deze blog.

We meten de luchtdichtheid van een woning via een luchtdichtheidsmeting (ook wel blowerdoortest genoemd). Een luchtdichtheidsmeting is niet verplicht, maar we raden het zeker wel aan deze te laten uitvoeren. Het is namelijk de goedkoopste manier om E-peilpunten te winnen. Je kan gemakkelijk 10 E-peilpunten verdienen door een blowerdoortest uit te laten voeren.

Zonder een luchtdichtheidsmeting gaat de EPB-software er standaard van uit dat er grote luchtlekken aanwezig zijn in de woning. Ook al neem je niet veel maatregelen om luchtdicht te bouwen, dan nog kan je vaak al 6 E-peilpunten winnen door de test te laten doorgaan.

Je kan jezelf voorbereiden op deze meting, wat het resultaat positief kan beïnvloeden. We raden je aan de meting pas te laten doorgaan, wanneer je zeker bent dat onderstaande punten in orde zijn.

8 belangrijke tips bij het luchtdicht maken van jouw woning: 

  1. Een hele gemakkelijke waar je zelf voor kunt zorgen voor de aanvang van de meting:
    Let erop dat de sifons (lavabo’s, douche, bad, wc, …) gevuld zijn met water.
  2. De aanwezigheid van een dampkap, kan het resultaat negatief beïnvloeden. Je kan dit vermijden, door een gemotoriseerde terugslagklep te voorzien, die enkel wordt geopend wanneer de dampkap in gebruik is. Een andere optie is een dampkap te gebruiken met re-circulatie. Dit systeem zuigt de lucht aan vanuit je woning, en staat dus niet in connectie met buiten, waardoor dit de luchtdichtheid niet in het gedrang brengt. Ook andere muuropeningen, zoals die voor een droogkast, voorzie je best van een terugslagklep.
  3. Behoort de kelder tot het beschermd volume? Dan dient deze ook verlucht te worden. Dit gebeurt via een permanente verluchtingsopening. Deze opening voorzie je best van een regelbaar rooster dat je ook kunt afsluiten.
  4. Heb je een schacht voor leidingen die uitkomt buiten het beschermd volume (bijvoorbeeld naar een kruipruimte of een onafgewerkte zolder)? Zorg dan dat deze volledig afgewerkt en afgedicht is.
  5. Bij plaatsing van de ramen moeten alle aansluitvoegen tussen het raam en de muur goed afgewerkt worden. Werk rondom het raamprofiel af met bijvoorbeeld kit of PUR. Dit geldt ook bij plaatsing van deuren en poorten.
  6. Werk bij het isoleren van het hellend dak steeds met een dampscherm. Let hier ook goed op dat de naden voldoende overlappen, zodat er geen lucht meer tussen kan ontsnappen. Voor echt zeker te zijn, worden de naden best nog extra met tape afgeplakt. Kies je voor isolatiemateriaal waar het dampscherm al aan bevestigd is (het geval bij spijkerflensdekens), plak ook hier de naden goed af.
    Let er ook goed op dat de overgang van het dampscherm naar de muur en de zoldervloer goed afgewerkt wordt.
  7. Rolluikkasten durven ook al eens de meting negatief te beïnvloeden. Probeer deze zo luchtdicht mogelijk te maken, maar nog beter is deze te vermijden.
  8. Zorg dat je openingen naar ruimtes die buiten het beschermd volume vallen (een zolderluik bijvoorbeeld) altijd goed afgesloten zijn.

Wil je graag een luchtdichtheidsmeting boeken bij ons? Dat kan gemakkelijk via onze ECOTESTshop:

Bekijk ook:

Ecotest EPB plichtig

Ben jij EPB plichtig?

Wat houdt EPB juist in? EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat. Het is een score dat een gebouw krijgt nadat verschillende factoren ingerekend…
Lees meer