Waarom het kiezen van een goede EPB verslaggever écht wel belangrijk is

Bouwen of renoveren gaat tegenwoordig hand in hand met het aanstellen van een EPB-verslaggever. Het belang van een goede EPB verslaggever wordt vaak erg onderschat. Het wordt gezien als een extra kost en dus een noodzakelijk kwaad, maar is dit echt zo? Of kan de keuze van een goede EPB verslaggever je juist geld opleveren op termijn en je wooncomfort vergroten?

De meeste bouwers en verbouwers willen zoveel mogelijk geld in hun gebouw kunnen steken en dat is niet meer dan logisch. Die extra kost dat een EPB-dossier met zich meebrengt kan dan echt wel gemist worden als kiespijn. Het is dan ook logisch dat er aan prijsshoppen wordt gedaan als het aankomt op een EPB-verslaggever aanstellen en minder aan kwaliteitshoppen. Toch raden we aan hier even twee keer over na te denken. En wel om de volgende redenen:

Verlaagd KI of geen KI

Een EPB verslaggever maakt het verschil tussen 50 % KI betalen gedurende 5 jaar of helemaal geen KI betalen gedurende 5 jaar. De huidige EPB norm om geen boetes te krijgen is een E-peil van 20 of lager wat nieuwbouw betreft. Maar heb je een E-peil van 10 of lager, dan betaal je helemaal geen KI gedurende 5 jaar lang! Voor een Ingrijpende Energetische Renovatie ligt de grens op E-peil 60 om 100% vermindering op je KI gedurende 5 jaar te krijgen. Er zijn genoeg verslaggevers die maar juist genoeg doen om aan die 20 te geraken (m.b.t. nieuwbouw). Een goede EPB verslaggever denkt mee met de klant om die grens van 10 of 60 te proberen halen.

Comfort

Doordat de EPB-regels opgelegd worden, vergeten we wel eens dat deze ook voordelen met zich meebrengen voor ons wooncomfort. Een goed (duurder) ventilatiesysteem haalt niet alleen je E-peil naar beneden, maar je zal er zeker ook de vruchten van plukken wanneer je dag in dag uit in een gezonde woning kunt vertoeven met frisse lucht. Daar stopt het echter niet bij: in dit blogartikel kan je uitgebreid de voordelen van ventilatie ontdekken.

Verbruik

De EPB-richtlijnen zijn er vooral om een laag energieverbruik tot gevolg te hebben. Een goed ventilatiesysteem met warmteregeling en luchtdicht bouwen zorgen voor een aanzienlijke daling in je energiefactuur. Natuurlijk in combinatie met een goede isolatie van muren en dak. Een goede EPB-verslaggever legt alles in de weegschaal en berekent voor jou de ideale cocktail die rekening houdt met jouw budget en die jou toch een goed E-peil oplevert. In dit blogartikel bespreken we de voordelen van luchtdicht bouwen.

Als je al deze, of een groot deel van, de richtlijnen opvolgt die tot een laag E-peil leiden, zal je dat in eerste instantie wel meer kosten, maar deze kostprijs weegt niet op tegen de voordelen dat het met zich meebrengt op korte en lange termijn. Jouw EPB-verslaggever heeft kennis van zaken en zal jou de verschillende opties uitleggen en de stappen met jou doorlopen om jouw project tot een succesvol einde te brengen.

Opgelet: een dure EPB-verslaggever is niet per se een goede EPB-verslaggever! Laat je dus niet vangen aan de ‘een dure prijs zal wel goede kwaliteit betekenen’-logica. Lees goed de offerte na die je krijgt en wat in de prijs inbegrepen is. Probeer ook wat ervaringen van andere klanten erop na te lezen moest je die vinden.

Wij bij ECOTEST vinden elk project belangrijk en we zijn begaan met jouw bouwtraject. Samen met jou nemen we de tijd om vragen te beantwoorden en verschillende scenario’s te bekijken en te berekenen. We doen dit tijdens videocalls, waarvan je de opname achteraf nog kunt bekijken. Geen vraag is dan teveel en je kan live de voorcalculaties die jouw EPB-verslaggever uitvoert volgen in de EPB-software. Bij ons is er ook geen beperking op het aantal voorcalculaties!

Bekijk ook:

Ecotest EPB plichtig

Ben jij EPB plichtig?

Wat houdt EPB juist in? EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat. Het is een score dat een gebouw krijgt nadat verschillende factoren ingerekend…
Lees meer