Korting op je onroerende voorheffing? 👉 Dit zijn de voorwaarden

Vrijstelling onroerende voorheffing (5 jaar) of nieuwbouw afhankelijk van E-peil

Vragen of je in aanmerking komt voor een vrijstelling van de onroerende voorheffing 5 jaar of nieuwbouw? Tot vorig jaar kon je nog profiteren van 5 jaar uitstel van betaling van je onroerende voorheffing wanneer je E-peil van je woning lager lag dan 20. Sinds 1 januari 2022 is dit echter verlaagd naar een E-peil van 10.

Ligt je E-peil lager dan 20, dan heb je wel nog recht op 5 jaar slechts 50% van je roerende voorheffing betalen.

Let dus op: Alles boven de E20 heeft geen recht meer op een korting!

Wat voor jou van toepassing is, hangt af van wanneer je je bouwvergunning hebt aangevraagd.

De korting wordt pas toegekend het jaar nadat de definitieve EPB-aangifte werd ingediend.

Bijvoorbeeld: Je diende je EPB-aangifte in 2020 in. Deze werd dan pas in het voorjaar van 2021 aan de Vlaamse Belastingadministratie doorgestuurd, die dan de korting (na verwerking) toekennen bij de volgende inning van de onroerende voorheffing.

De korting op je onroerende voorheffing wordt automatisch toegekend, maar het kan zijn dat je de eerste keer toch nog volledig moet betalen, omdat het nog niet of niet op tijd verwerkt werd. Maar het recht op 5 jaar korting blijft wel gelden, het schuift alleen op.

Wat met bijgebouwen?

Wanneer je een aanbouw plaatst die onderworpen is aan EPB-verplichtingen, kan de belastingvermindering alleen worden toegekend als deze uitbreiding ook een apart kadastraal inkomen (KI) heeft en afzonderlijk kadastraal belast wordt. Dit vereist meestal dat je een aanvraag indient bij het kadaster om een afzonderlijk KI voor de EPB-eenheid vast te stellen. Voorbeelden van dergelijke aanbouwen zijn zorgwoningen of appartementen die aan de EPB-normen moeten voldoen.

Wat gaat er in de toekomst nog veranderen?

Vanaf 2023 zullen kortingen (E10 en E20) bij het indienen van een aanvraag voor een omgevingsvergunning alleen nog toepasbaar zijn bij een herbouw of gedeeltelijke herbouw. Een herbouw houdt in dat er eerst een volledige sloop plaatsvindt van een bestaand gebouw, gevolgd door volledige nieuwbouw. Een gedeeltelijke herbouw betreft de wederopbouw van een deel van een bestaand gebouw, waarbij dat deel eerst gesloopt wordt, maar waarbij bepaalde oude constructiedelen behouden kunnen blijven en geïntegreerd worden met de nieuwe constructie. Als je echter een kavel koopt en daarop een compleet nieuw gebouw realiseert, kom je niet in aanmerking voor deze kortingen.

Wij bij ECOTEST kunnen jou begeleiden tijdens jouw EPB-project. Aarzel niet om ons te contacteren:

Bekijk ook:

Ecotest EPB plichtig

Ben jij EPB plichtig?

Wat houdt EPB juist in? EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat. Het vertegenwoordigt een score die aan een gebouw wordt…
Lees meer