Luchtdicht bouwen is eigenlijk een must om een goed E-peil te bekomen. Hoe luchtdicht jouw woning werkelijk gebouwd is, wordt gemeten via een luchtdichtheidsmeting (of blowerdoortest). Maar waarom is luchtdichtheid van een woning belangrijk? Wij leggen het uit in dit artikel.
Waarom een ademend huis niet beter is dan een luchtdichte woning
Een ademend gebouw heeft geen luchtdichte schil en zullen er overal spleten en kiertjes in het gebouw zitten. Via deze spleetjes en kiertjes komt er koude lucht binnen en er kan ook warme lucht door naar buiten ontsnappen. Op de plaats van de spleetjes en kieren zal de muur ook kouder zijn. Als vochtige lucht uit de badkamer of keuken in aanraking komt met deze koudere plekken, dan kan het vocht neerslaan en voor vochtproblemen zorgen. Er kunnen bijvoorbeeld schimmels gevormd worden die niet altijd meteen zichtbaar zijn en zowel schadelijk voor de bewoners als voor het gebouw zijn. Ademende gebouwen zorgen dus voor een groter energieverlies en zorgen er ook voor dat er gemakkelijker vocht problemen optreden. Bij luchtdicht bouwen, gaan we gecontroleerde ventilatie voorzien om de woning te laten ademen en dat brengt veel voordelen met zich mee. Later hierover meer.
Hoe luchtdicht jouw woning is, wordt gemeten met een blowerdoortest.
Wat doet een blowerdoortest juist?
Een blowerdoortest, ook wel luchtdichtheidstest genoemd is een test waarmee de luchtdichtheid van een gebouw gemeten wordt door het huis eerst in overdruk te zetten en vervolgens in onderdruk. Praktisch gebeurt dit door met een ventilator eerst lucht in het huis te blazen (overdruk) en vervolgens lucht uit de woning te zuigen (onderdruk). Bij de verschillende drukken wordt dan gemeten hoeveel luchtverlies er zit op de woning. Met deze meting wordt de natuurlijke windbelasting nagebootst op het gebouw. Hierdoor kunnen luchtlekken worden gedetecteerd. Deze luchtlekken zijn namelijk ook warmtelekken die niet interessant zijn voor jouw portemonnee.
De voordelen van luchtdicht bouwen
Zoals we hierboven al vermeldden beperkt luchtdicht bouwen het warmteverlies en is bijgevolg energiezuinig, maar er zijn nog meer voordelen verbonden aan een goede luchtdichtheid van jouw woning:
- Gezonder: Wanneer het waait en de woning is niet luchtdicht, dan wordt de lucht van buiten in de woning geblazen via kieren en spleten. Deze lucht is echter vaak vervuild en dient direct naar buiten toe afgevoerd te worden. Vanaf een matige windkracht kan de ventilatie-unit in de woning deze winddrukken niet compenseren, tenzij er sprake is van een luchtdichte woning.
- Comfort: Door luchtdicht te bouwen, komt er geen koude lucht (tocht) ongewenst de woning binnen. Tocht is niet aangenaam en we hebben dan de neiging de verwarming hoger te zetten, wat dan weer leidt tot en hogere energierekening.
- Kleinere verwarmingsinstallatie nodig: Het vermogen van een verwarmingsinstallatie wordt berekend op de koudste periode van het jaar. Hoe minder koude lucht er via spleten en openingen binnen komt, hoe minder er verwarmd moet worden en hoe minder vermogen jouw verwarmingsinstallatie nodig heeft.
- Beschermt de woning: Wanneer warme lucht door openingen naar buiten lekt, wordt ook waterdamp meegenomen. Deze warme lucht koelt af op de weg naar buiten en de waterdamp wordt water. Door een spleetje van 1 millimeter breed en 1 meter lang lekt zo elke dag 360 gram vocht rechtstreeks in de constructie. Dit is vaak niet op te merken, maar het tast wel de constructie aan. Naast de constructie, wordt ook de isolatie nat en natte isolatie isoleert minder goed, wat ons weer terug brengt naar een hogere energierekening.
- Stille woning: Door een luchtdichte schil dringt amper geluid naar binnen, waardoor de geluiden van buiten, zoals die van het verkeer, minder goed hoorbaar zijn.
- Betere warmteterugwinning: Wanneer buitenwind door openingen naar binnen komt, wordt de ventilatiebalans in de woning verstoord. Wanneer je een mechanisch gebalanceerd ventilatiesysteem hebt, zal deze hierdoor veel minder effectief worden. Wanneer jouw woning wél luchtdicht is, wordt er meer warmte uit de afgezogen lucht teruggewonnen.
- Minder kans op oververhitting: Tijdens de zomermaanden is het meestal buiten warmer dan binnen. Wanneer je woning luchtdicht gebouwd is, zal de warmte minder kunnen binnendringen via openingen en kieren, waardoor oververhitting minder snel zal optreden.
- Schoner huis: Doordat stof geen kans meer heeft om door kleine kieren binnen te komen, hoef je ook minder te stofzuigen. Daarnaast hou je ook mieren en klein ongedierte buiten die niet meer via kleine openingen jouw huis kunnen binnen dringen.
Uiteraard gaat luchtdicht bouwen hand in hand met een goed ventilatiesysteem!
Luchtdichtheid en het E-peil
Als je een te laag E-peil hebt, dan loop je vaak subsidies mis of je riskeert zelfs een boete. Je kan in dat geval investeren in extra isolatie of dure installaties zoals een warmtepomp, maar een blowerdoortest volstaat in de meeste gevallen om je E-peil omlaag te krijgen. In de E-peilberekening wordt gerekend met een standaardwaarde voor de luchtdichtheid, als er geen test is uitgevoerd. In werkelijkheid hebben veel woongebouwen een beter resultaat dan de standaardwaarde die ingerekend wordt (gemiddeld zelfs ruim 3 keer beter). Om die betere luchtdichtheid in het EPB-verslag op te nemen, moet een luchtdichtheidstest of blowerdoortest worden uitgevoerd. Luchtdicht bouwen is doorgaans slechts 1 % van het bouwbudget. Andere manieren om het E-peil te doen dalen, zoals isoleren, kosten al snel een veelvoud van de prijs. Uiteraard heeft elke maatregel om energiezuiniger te bouwen zeker een meerwaarde, maar als je naar je budget moet kijken dan is inzetten op luchtdichtheid een verstandige keuze, aangezien het één van de goedkoopste manieren is om het E-peil te doen dalen.