Waarom een goed ventilatiesysteem in jouw woning écht wel belangrijk is

Wist je dat de lucht in een ongeventileerde woning even vies en ongezond kan zijn als die langs een drukke weg? Velen zien een ventilatiesysteem in hun woning als een noodzakelijk kwaad, een extra kost die ze liever niet zouden doen, maar er zijn echt wel veel voordelen aan een goed ventilatiesysteem! We bespreken ze in dit artikel. 

Wat doet een ventilatiesysteem?

Een ventilatiesysteem zuivert de lucht in jouw woning of gebouw. De binnenlucht wordt in de ventilatieschacht gezogen en hierbij worden ook stofdeeltjes, vuil en vocht meegezogen. Vooral dat laatste is heel belangrijk, want elke dag komt er ongeveer 10 liter vocht in de lucht van jouw woning, vaak in de vorm van stoom door te douchen, koken en wassen bijvoorbeeld. Als dit vocht in de lucht blijft hangen, dan kan je schimmelontwikkeling krijgen in vochtige ruimtes. Vocht versterkt bovendien ook allergieën en luchtwegproblemen. Maar ook opbouw van o.a. CO2 kan voor een ongezond binnenklimaat zorgen.

Gezonder leven en je goed voelen

Onderzoek heeft aangetoond dat een teveel aan CO2 in de lucht vaak oorzaak is van gezondheidsklachten thuis, op scholen, kantoren en andere ruimten. Veelgenoemd zijn vermoeidheidhoofdpijn, en droge of geïrriteerde ogen. Een gebrek aan goede ventilatie is hierbij vaak de grootste en vaak enige boosdoener. Dus heb je vaak last van onverklaarbare hoofdpijn wanneer je thuis bent? Voel je je vaak vermoeid? Dit kan dus wijzen op een verhoogd CO2 niveau door een tekort aan ventilatie in jouw woning dat opgelost kan worden door meer en beter ventileren.

Uitgeslapen opstaan

In de zomer slapen we graag met de ramen open, maar in de winter is dit misschien minder evident. Je zal dan vaak ook merken dat je minder goed uit je bed geraakt ‘s morgens. Dit komt o.a. doordat je doorheen de nacht heel veel CO2 opbouw hebt in je slaapkamer. Als deze tegelijk niet verlucht wordt, dan heb je dus effectief een moe gevoel als je opstaat. Goed ventileren kan hier een wereld van verschil maken.

 

 

Kosten besparen én het milieu beschermen

Deze zal misschien heel raar lijken, maar een goed ventilatiesysteem zorgt wel degelijk voor een verlaging van jouw energiefactuur. In een goed geventileerd huis verbruikt jouw verwarming namelijk veel minder energie. Dit komt doordat frisse en droge lucht sneller opwarmt dan vochtige lucht. Hierdoor wordt jouw woning ook sneller aangenaam warm, de verwarming moet minder hard draaien en dat zie je dus ook op jouw energiefactuur! Het is dan ook een logisch gevolg dat het een milieuvriendelijke keuze is.

Opgepast: niet elk ventilatiesysteem zorgt voor een optimaal warmtebehoud! Hiervoor moet je minimum een ventilatiesysteem D nemen. Wil je nog een stapje verder gaan in energiebesparend ventileren? Dan kies je voor vraag gestuurde ventilatie. Dan ventileert het systeem alleen extra wanneer de CO2 concentratie in de ruimte te hoog is.

Meten is weten

Als je vermoedt dat er in jouw woning veel CO2-opbouw is in bepaalde ruimtes, dan is het zeker aangeraden van een CO2 meter aan te schaffen. Wanneer de CO2 concentratie boven de 1.000 ppm stijgt, dan is het tijd om ramen open te zetten. Wanneer je een goed ventilatiesysteem hebt, zal de ventilatie automatisch gebeuren en hoef je niet steeds ramen open en weer dicht te doen bij een CO2 stijging. Bovendien hou je de warmte ook beter binnen (of buiten in de zomer) met een goed ventilatiesysteem.

Wij kunnen je tijdens een EPB traject bij ECOTEST begeleiden in het kiezen van het beste ventilatiesysteem, want er zijn redelijk wat opties. Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen en die bespreken we heel graag met jou, zodat jij de beste keuze voor jouw woning kunt maken!

Bekijk ook:

Ecotest EPB plichtig

Ben jij EPB plichtig?

Wat houdt EPB juist in? EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat. Het is een score dat een gebouw krijgt nadat verschillende factoren ingerekend…
Lees meer