Wat is het verschil tussen EPB en EPC?

Er heerst vaak verwarring over de verschillen tussen EPB en EPC, ondanks dat ze slechts één letter van elkaar verschillen. Deze twee termen zijn gelinkt aan verschillende fasen van het bezit van een woning. Je komt in aanraking met EPB-regelgeving tijdens het (ver)bouwen van een woning, terwijl het EPC, of Energie Prestatie Certificaat, van belang is bij de verkoop of verhuur van je woning. In deze blogpost duiken we dieper in op deze onderscheidende aspecten en verklaren we het belang van elk in het beheer van energie-efficiëntie.

EPB en EPC

EPB en EPC, wat is het verschil?

EPB staat voor Energie  Prestatie en Binnenklimaat en EPC staat voor Energie Prestatie Certificaat.

Ga je bouwen? Dan komt EPB-verslaggeving op de proppen. Ook bij verbouwen is het verplicht, maar alleen als je een bouwaanvraag moet doen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je grotere ramen laat steken, of wanneer je een aanbouw laat plaatsen. Lees in deze blog wanneer je nu effectief EPB plicht hebt.

Ga je een woning verkopen of verhuren? Dan moet je een Energieprestatiecertificaat kunnen voorleggen aan de potentiële kopers of huurders.

EPB

Bij EPB verslaggeving worden factoren zoals isolatie, ventilatie, verwarming, koeling en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen ingerekend in de EPB software door een EPB verslaggever. De software genereert dan een E-peil dat aangeeft hoe energiezuinig jouw woning zal zijn. Als het E-peil dan lager uitkomt dan het wettelijk minimum van E20, dan zal de verslaggever je helpen bijsturen waar nodig. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld nog wat extra zonnepanelen moet leggen, of wat dikkere isolatie moet steken. Of misschien ben je al gesteld met het laten uitvoeren van een luchtdichtheidsmeting (kan tot 10 E-peilpunten opleveren). Het effect van deze aanpassingen kan allemaal gesimuleerd worden in de EPB-software.

Bij ons krijg je een onbeperkt aantal simulaties die we kunnen uitvoeren tijdens een video call.

In deze blog gaan we wat dieper in op de voordelen van EPB én een goede EPB-verslaggever.

EPC

Het EPC-attest is een document dat informatie geeft over de energie-efficiëntie van een woning of gebouw. Het wordt gebruikt om inzicht te geven in het energieverbruik en de potentiële kosten voor verwarming, koeling en warm water.

Het EPC-certificaat is verplicht en wordt opgesteld door een erkende energiedeskundige (zoals wij;-)). Het certificaat bevat een label variërend van A (zeer energiezuinig) tot F (zeer energie-onzuinig). Hoe hoger de klasse, hoe energiezuiniger het gebouw.

Het certificaat bevat ook aanbevelingen voor mogelijke verbeteringen om de energie-efficiëntie van de woning te verhogen. Dit kunnen bijvoorbeeld isolatiemaatregelen, de installatie van energiezuinige verwarmings- en koelsystemen of het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zijn.

De overheid wilt energetisch renoveren van woningen bevorderen en heeft hiervoor een EPC labelpremie gelanceerd. Dit houdt in dat je tot 5000 euro kunt recupereren als je van label E of F (voor woningen), naar label A, B of C renoveert. Meer informatie hierover vind je in deze blog.

Combinatie EPB en EPC.

Wist je dat je ook aanspraak kan maken op de EPC-labelpremie wanneer je in een EPB traject zit?

In sommige gevallen kan je profiteren van de EPC labelpremie, ondanks je een EPB traject hebt opgestart. Dit is interessant wanneer je van plan bent jouw woning volledige woning te renoveren, maar niet je hele woning EPB-plichtig is. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je geen structurele werken doet aan de oorspronkelijke woning, maar je wel een aanbouw gaat zetten. Je bent dan maar EPB-plichtig voor die aanbouw en niet voor de hele woning. Je kan dan voor de rest van de woning een EPC labelpremie aanvraag indienen. Dit op voorwaarde dat je natuurlijk sowieso van plan bent om naar minstens label C te renoveren.

Hierover graag wat meer uitleg? Geef ons dan zeker eens een belletje of contacteer ons via het contactformulier.

Bekijk ook:

Ecotest EPB plichtig

Ben jij EPB plichtig?

Wat houdt EPB juist in? EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat. Het vertegenwoordigt een score die aan een gebouw wordt…
Lees meer