Heb jij recht op extra renovatiebudget?

Recent vernamen we van een klant dat hij premies had aangevraagd bij Fluvius, maar hiervoor net uit de boot was gevallen. Hij werd niet ingelicht over een alternatief, namelijk de EPC labelpremie. Het gevolg is dat hij dus geen enkele premie ontvangen heeft, ondanks de uitgevoerde renovaties. Zonde natuurlijk… Vandaar dit artikel. We willen mensen attent maken op hun recht op deze EPC labelpremie van de overheid. Lees snel verder om hier meer over te weten te komen!

EPC voor de renovatie

Eerst en vooral heb je een EPC certificaat nodig van vóór de renovatiewerken. Dit EPC certificaat moet opgemaakt zijn na 1 januari 2019 en mag niet hoger zijn dan label E of F voor woningen en D, E of F voor appartementen.

Ben je al begonnen met renoveren? Contacteer ons dan om jouw eventuele opties te bespreken.

Aanvraag premie

Na ontvangst van jouw EPC voor de werken, vraag je de EPC labelpremie aan bij Fluvius. Je moet dan je EPC label van voor de werken doorgeven en de datum van opmaak. Deze datum geldt meteen ook voor de termijn die je hebt om de renovatiewerken uit te voeren, namelijk 5 jaar na opmaak van het EPC van vóór de werken.

Opgelet: Zit je al in het BENO-pass traject (totaalrenovatiebonus), dan maak je spijtig genoeg geen aanspraak meer op de EPC-labelpremie. De EPC-labelpremie is wel cumuleerbaar met Fluvius-premies voor de verschillende energiebesparende maatregelen, met de renovatiepremie en met de nieuwe Mijn VerbouwPremie

De EPC labelpremie

Wat houdt deze premie nu juist in? Het idee is dat je minimum renoveert naar een label voor woningen en label voor appartementen. Naargelang je verder omhoog gaat in label, heb je recht op meer premie.

Wanneer je in aanmerking komt voor het sociaal tarief, gaat de premie ook nog eens omhoog.

Renovatiebegeleiding

Wanneer je een EPB traject volgt, heb je recht op begeleiding, maar bij een renovatie zonder EPB plicht, weet je vaak niet goed waar je staat. Wat is bijvoorbeeld de impact van een warmtepomp op jouw EPC label? Of het verschil tussen 6 of 10 zonnepanelen? Welke renovatiewerken zijn er nodig om aan het label A te geraken? Dit is informatie die handig is om te weten vóór je materiaal bestelt en aan de werken begint. Zo ben je zeker dat je niet te weinig werken uitvoert, maar terwijl ook niet gaat over-dimensioneren. Dat laatste kan ook weer kosten uitsparen.

Daarom bieden wij de dienst EPC renovatie aan in ons gamma. Deze dienst houdt in dat we samen met jou simulaties maken in de EPC software, zodat we kunnen bekijken wat het effect is van bepaalde energetische ingrepen op het EPC label.

Na afloop van de werken, maken we dan het finale EPC certificaat op, dat jij dan vervolgens kan ingeven om jouw premie op te strijken.

Heb je nog geen EPC certificaat van vóór de werken dat opgemaakt is na 1 januari 2019? Dan heb je dit ook nog nodig. Daarvoor verwijzen we je door naar de dienst EPC voor en na renovatie.

Bekijk ook:

Ecotest EPB plichtig

Ben jij EPB plichtig?

Wat houdt EPB juist in? EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat. Het is een score dat een gebouw krijgt nadat verschillende factoren ingerekend…
Lees meer