De g-factor (ook zonnetoetredingsfactor genoemd) van glas ligt tussen de 0 en de 1 en geeft weer hoeveel warmte een venster doorlaat . Hoe lager de g-factor, hoe minder zonnewarmte binnen komt langs de ramen. Maar wat is nu een goede g-waarde? Kan je overal dezelfde g-waarde gebruiken? Of moet je rekening houden met de oriëntatie van de ramen? We bekijken het in deze blog.
Effect op E-peil
De g-waarde van de ramen heeft direct invloed op het E-peil. Zo zullen ramen met een hoge g-waarde, het E-peil negatief beïnvloeden, want de woning zal sneller oververhit geraken in de zomer. Zijn jouw ramen met te hoge g-waarde al besteld? Geen paniek, het plaatsen van zonwering is ook een manier om het E-peil naar beneden te krijgen. Nadeel van deze oplossingen is natuurlijk het verlies van natuurlijke lichtinval.
Lage g-waarde versus hoge g-waarde
Glas met een lage g-waarde (bijvoorbeeld 0?25) laat maar 25 procent van alle invallende zonnestralen door en beperkt op deze manier oververhitting. Het filtert de frequentie van de zonnestralen. Zo heb je de stralen die je ziet en die zorgen voor licht, maar ze geven weinig warmte af en daarnaast zijn er de onzichtbare infraroodstralen, die wel voor warmte zorgen, maar geen licht. Glas met een lage g-waarde filtert vooral de onzichtbare, warme stralen en laat het zonlicht door. Zo blijft de warmte buiten en komt zonlicht toch binnen. Dit heeft een groot voordeel in de zomer, maar is in de winter natuurlijk minder ideaal, want je kan niet genieten van de opwarming van een ruimte door de zonnestralen.
Met deze wetenschap, kan je heel gericht jouw ramen gaan kiezen. Idealiter ga je op de Zuid-kant van jouw woning, ramen plaatsen met een lage g-waarde en op Noord die met een hogere g-waarde. Natuurlijk is het niet zo zwart wit. Er zijn nog factoren die meespelen in de keuze van de ramen. Bij het inrekenen in de EPB-software kunnen we heel gericht gaan bepalen welke ramen, met welke g-waarde, waar gewenst zijn. We kunnen verschillende situaties simuleren en jij kan dan heel gericht gaan kiezen voor de beste oplossing op jouw maat.
Belang van stavingsbewijzen
Stavingsbewijzen zijn bij een EPB-berekening enorm belangrijk. Indien we geen geldige bewijzen hebben, dan moeten we standaardwaarden inrekenen en dat komt het resultaat zelden ten goede…. Ook hier geldt dus: zorg voor stavingsstukken. Voor ramen is dit dus ook zeker het geval.
Om een voorbeeld te geven: wanneer je geen stavingsbewijs (bijvoorbeeld een factuur met vermelding van merk, type en glassamenstelling) kunt aanbrengen waar wij de g-waarde mee kunnen waarnemen, dan rekenen we voor dubbelglas een standaard g-waarde in van 0,77 en voor driedubbelglas een waarde van 0,50.
Schakel je ons graag in als jouw EPB verslaggever en adviseur? Vraag dan vandaag nog jouw offerte aan.