Betaal minder belasting op schenking van een gebouw door energetisch te renoveren!

Goed nieuws! Wie een gebouw geschonken kreeg of eentje zal krijgen en dit binnen de 5 jaar na de registratie van de akte energetisch renoveert, kan aanspraak maken op een verlaagd belastingtarief. Hoe dit in zijn werk gaat leggen we je in dit artikel even uit.

Schenkbelasting

Eerst en vooral moet de Vlaamse schenkbelasting van toepassing zijn. Je bent schenkbelasting verschuldigd wanneer de eigendom van een onroerend goed overgedragen wordt op jouw naam. Dit is ook van toepassing in het geval van roerende goederen, zoals bij de schenking van een som geld, maar daar gaan we het in dit artikel niet over hebben. Wij focussen ons op de schenking van gebouwen en meer bepaald op die gebouwen die vervolgens ook een energetische renovatie zullen ondergaan.

Hoe verlaagd tarief bekomen?

  • Als je een gebouw geschonken krijgt, dan moet je binnen de 5 jaar vanaf de datum van de akte van schenking, renovatiewerken laten uitvoeren voor een totaal bedrag van minstens 10 000 euro (exclusief btw). Voor de doe-het-zelvers onder ons is er echter minder goed nieuws: je moet namelijk facturen voorleggen van de werken die door een aannemer zijn uitgevoerd. Je mag de werken dus niet zelf uitvoeren als je wilt genieten van het verlaagde tarief.
  • De aannemer moet ook verklaren dat de facturen voor de renovatiewerken beantwoorden aan de omschrijvingen in het Energiebesluit. De werken die in aanmerking komen voor de teruggave voor energetische renovatie zijn terug te vinden onder de artikels 6.4.1/1,  6.4.1/1/16.4.1/1/2  en 6.4.1/5, §1.
  • Je hebt na de periode van 5 jaar nog 6 maanden de tijd om de bewijsstukken aan te leveren.

De tarieven voor de schenking van gebouwen zijn van toepassing op alle akten verleden vanaf 1 juli 2015.

 

Het tarief

De verlaging waar je recht op hebt, wordt bepaald door:

  • zowel de band die jij hebt met de schenker
  • als de grootte van de schenking.

Hier een overzicht van alle mogelijkheden en het verschil tussen het gewone belastingtarief en de verlaging:

Hoe gaat het in z’n werk?

Deze belastingverlaging in geval van een energetische renovatie, wordt toegepast doormiddel van een teruggave. Dat wilt dus zeggen dat je eerst de volle pot betaalt, om het dan later terug te krijgen.

Concreet wilt dit zeggen dat bij de registratie van de akte het gewone tarief van de schenkbelasting voor onroerende goederen wordt toegepast. Indien je aan het einde van de werken aan de voorwaarden van het verlaagde tarief voldoet, wordt het verschil tussen het gewone belastingtarief dat je reeds betaalde en het verlaagde tarief terugbetaald.

Je kan een indiening van het verzoekschrift tot teruggave doen per post of per mail, naar het onderstaande adres:

 

Hoe kunnen wij helpen?

Energetisch renoveren, dat klinkt ons als muziek in de oren bij ECOTEST. Wij zijn dan ook de ideale partner voor jou om je te begeleiden bij jouw renovatieproject met onze dienst Advies Energetisch Renoveren. Via deze dienst helpen we je optimaal energetisch te renoveren, met oog voor jouw budget.

Weet ook dat je misschien ook recht hebt op de EPC labelpremie! Deze premie kan jou nog eens tot 5000 euro extra renovatiebudget opleveren. Lees hier meer. Ook om deze premie te verkrijgen, zijn we je graag van dienst!

Ga je echter verbouwen mét bouwvergunning, dan verwijzen we je graag door naar onze EPB diensten. Vraag hier gerust meer info over via ons contactformulier.

Hopelijk tot binnenkort! 🙂

Bekijk ook:

Ecotest EPB plichtig

Ben jij EPB plichtig?

Wat houdt EPB juist in? EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat. Het is een score dat een gebouw krijgt nadat verschillende factoren ingerekend…
Lees meer