Wanneer is renovatieadvies interessant (en wanneer niet)?

Renoveren: tegenwoordig kan je er bijna niet meer onderuit. Zeker met de nieuwe renovatieplicht voor woningen gekocht vanaf 1 januari 2023 met een label E of F, is renovatie iets wat menig Vlaming aan z’n broek heeft.

Wij zijn uiteraard pro-renoveren bij ECOTEST, dat spreekt voor zich. 🙂 Het brengt namelijk heel veel voordelen met zich mee qua wooncomfort en verminderd verbruik.

Maar: we zijn ons ook zeer bewust van het feit dat dit niet voor iedereen even evident is. En al zeker niet voor de portemonnee…

Om die reden hebben wij onze dienst ‘advies energetisch renoveren‘ het leven in geroepen. We willen onze klanten namelijk advies op maat geven m.b.t. materiaalkeuze en technieken. Dit zorgt ervoor dat je niet gaat over-dimensioneren, want over-dimensioneren staat bijna altijd gelijk aan teveel betalen.

Wanneer is het echt wel interessant om renovatieadvies te nemen?

 

Stel: Je hebt een woning gekocht met een label F, de renovatieplicht hangt boven jouw hoofd, maar je hebt eigenlijk heel weinig budget om jouw woning van kop tot teen te gaan renoveren binnen de 5 jaar (wettelijke termijn). Dan zou het in eerste instantie interessant zijn om te weten wat je kunt doen om aan het minimumlabel D te geraken binnen die 5 jaar. Je kan daarna nog op eigen tempo verder doen met de verdere renovatiewerken aan jouw woning, wat we zeker aanraden, maar de druk is dan ten minste van de ketel.

Je kan uiteraard in het wilde weg gaan isoleren en zonnepanelen plaatsen, maar de kans is groot dat je dan meer geld uit gaat geven dan nodig is, want je hebt geen idee wat het effect is van bepaalde isolatiewerken en technieken op jouw uiteindelijke label.

Met ons renovatieadvies helpen wij jou de beste en meest gerichte keuzes te maken en dit door jouw woning eerst en vooral volledig uit te lezen en in te rekenen. We gaan dan vervolgens samen met jou live tijdens een video call simulaties doen in de EPC software, waarbij je alle mogelijke opties aangereikt krijgt. Jij kan met deze info vervolgens aan de slag om jouw woning wettelijk in orde te maken voor het einde van de termijn van 5 jaar.

Het vraagt inderdaad een kleine investering (ons advies), maar het zal je duizenden euro’s besparen aan isolatiematerialen en technieken.

Wil je ook nog eens gaan voor de EPC labelpremie? Dan raden we onze dienst EPC renovatie aan. Hier combineren we het renovatieadvies met een EPC certificaat (na de werken). Voor recht te hebben op de laagste premie van 3000 euro, moet je voor een woning minimum renoveren naar een label C en voor een appartement naar een label B. Ga je voor de 5000 euro, dan moet je in beide gevallen renoveren naar een label A.

Meer informatie over de EPC labelpremie en deze dienst vind je hier in onze blog.

Wanneer is renovatieadvies minder interessant?

 

Wij vinden dat renovatieadvies altijd interessant is, tenzij je niet gaat renoveren. 😉 Maar om even serieus op deze vraag te antwoorden:

Wanneer je niet bepaald moet letten op de centjes of je hebt al jouw materiaal reeds  besteld en geleverd gekregen, dan is het misschien minder interessant om nog te betalen voor renovatieadvies. Je kan jezelf ook goed inlezen met betrekking tot renoveren, maar het probleem hier is, dat elke woning anders is. De kans dat je over- of onderdimensioneert is bestaande.

Kortom: het is zeker het overwegen waard van ECOTEST in te schakelen als adviseur wanneer je aan het verbouwen gaat.
Wij staan je heel graag bij met ons advies op maat.

Hieronder kan je onze renovtatiediensten terugvinden en meteen boeken:

Bekijk ook:

Ecotest EPB plichtig

Ben jij EPB plichtig?

Wat houdt EPB juist in? EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat. Het vertegenwoordigt een score die aan een gebouw wordt…
Lees meer