Asbest in jouw woning? Ontdek waar asbest zich schuil kan houden.

Asbest in jouw woningIn oudere huizen, gebouwd voor 2001, bestaat de mogelijkheid dat je op verschillende plaatsen in jouw woning asbest tegenkomt. Dit materiaal werd vroeger veelvuldig gebruikt vanwege zijn brandwerende eigenschappen en goede isolatie. Asbest kan zich op diverse plaatsen in huis bevinden. Een hele gekende is een golfplaten dak of asbestleien, maar het komt ook voor in plafondplaten, zachtboardplaten, platen achter de cv-ketel, schouwen of vensterbanken van imitatiemarmer (ook wel bekend als ‘nepmarmer‘), afvoerbuizen van cement, vloerzeil en de kit van kozijnen. Het kan zelfs aanwezig zijn in losse voorwerpen, zoals oude warmhoudplaatjes en bloembakken.

Zolang asbest stevig verankerd zit in ander materiaal, vormt het doorgaans geen direct gevaar en kun je het beter onaangeroerd laten. Echter, wanneer je gaat breken, boren of zagen in materialen waar asbest in verwerkt zit, komen er kankerverwekkende vezels vrij. Dit vormt vooral een zorgwekkend probleem binnen een huiselijke omgeving, omdat asbest daar lange tijd aanwezig kan blijven, wat het risico op het inademen van deze gevaarlijke vezels vergroot.

Asbest is vaak stevig gebonden aan een ander materiaal, meestal cement, en het wordt dan hechtgebonden asbest genoemd. Zolang dit hechtgebonden asbest niet beschadigd is, kan je het doorgaans veilig laten zitten. Voorbeelden van hechtgebonden asbest zijn wandplaten en buizen gebruikt voor riool-, gas- en waterleidingen.

Asbest wandplaten
Wandpanelen met asbest

 
Rioolbuizen met asbest

Er bestaat ook niet-hechtgebonden asbest, wat niet stevig vastzit aan een ander materiaal. Voorbeelden hiervan zijn asbest in de onderlaag van oude vinyltegels of –zeil, kit en zachtboard platen, maar ook leidingisolatie. Niet-hechtgebonden asbest kan gemakkelijker vrijkomen en vormt een groter risico voor blootstelling aan asbestvezels. In dergelijke gevallen kan het nodig zijn om dit asbest te laten afdekken of professioneel te laten verwijderen om de veiligheid te waarborgen. Het omgaan met niet-hechtgebonden asbest vereist de nodige voorzichtigheid en deskundigheid, dus het is verstandig om hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.

asbest vinyltegels
Vinyltegels kunnen asbest bevatten
Buisisolatie met asbest

We hoeven je niet meer te vertellen dat asbest een gevaarlijke stof is voor de gezondheid en dat het niet altijd eenvoudig te herkennen is met het blote oog. Als je zeker wilt weten of er ergens in jouw huis asbest aanwezig is, raden we aan om een asbestinventarisatie uit te laten voeren. Op deze manier kun je professioneel laten vaststellen of er asbest aanwezig is en welke stappen je kunt nemen om dit veilig te laten verwijderen. Denk eraan dat ook asbest aanwezig op de rest van het terrein (zoals in een oud tuinhuis), ook mee opgenomen wordt in het verslag.

 

Bij ECOTEST kan je een heel voordelige asbestkeuring boeken (al vanaf 484 euro incl. btw) Alle stalen zijn inbegrepen.

 

 

Ben je niet verplicht een officieel asbestattest te nemen, maar ben je wel benieuwd of er asbest in jouw woning aanwezig is? Dan kunnen we ook een asbestscreening uitvoeren. 

Actieplan asbestafbouw

In 2018 keurde de Vlaamse regering het Actieplan asbestafbouw goed dat ervoor moet zorgen dat Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig is.

Dit actieplan asbestafbouw bevat verschillende maatregelen om Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig te maken. Meer informatie rond dit actieplan vind je hier.

Asbestinventarisatie bedrijven

Als werkgever ben je verplicht om jouw werknemers te beschermen tegen de risico’s van asbest. Er wordt verwacht dat je als werkgever een asbestinventaris laat opmaken van de aanwezige asbestmaterialen in het bedrijfsgebouw en/of de werkzone. Meer informatie hierover vind je hier.

Laat je graag een asbestinventaris opmaken van je bedrijfspand door ons? Stuur dan een mailtje naar asbest@ecotest.be.

Bekijk ook:

Ecotest EPB plichtig

Ben jij EPB plichtig?

Wat houdt EPB juist in? EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat. Het is een score dat een gebouw krijgt nadat verschillende factoren ingerekend…
Lees meer