6 tips om een te renoveren woning gemakkelijker te verkopen.

Een te renoveren woning verkopen, kan een uitdaging zijn. Zeker sinds de renovatieplicht blijven woningen met label E en F vaak langer op de markt staan. Er zijn gelukkig wat hulpmiddelen om een dergelijke woning toch interessanter te maken voor potentiële kopers. Deze tips delen we graag met jou in deze blog!

1. Opgeruimd staat netjes

Wanneer de kopers effectief komen kijken, wil je hen het liefst ontvangen in een opgeruimde woning. Niet iedereen kan door een rommelig huis heen kijken. Je hebt hen dan al wel het potentieel laten zien via een virtuele make-over, het is nog altijd interessant om ook live zoveel mogelijk de ruimtes positief in de verf te zetten. Dit doe je door overbodige (persoonlijke) spullen weg te halen en geen rommel te laten slingeren. Ook al vind je dat mensen hier doorheen moeten kunnen kijken, onbewust is dit een moeilijke opdracht voor veel kopers.

 

2. Plantje hier en daar

Planten als hulp om woning te verkopen

Heeft de woning gedateerde inrichting? Je zou ervan verschieten hoeveel impact planten hebben op een interieur. Het is daarom geen gek idee van ruimtes te stagen met planten wanneer je een woning verkoopt. De juiste planten kunnen een oud interieur, plots een vintage vibe geven. Planten toevoegen aan een interieur, maakt ook dat de geïnteresseerde koper een huiselijke indruk en gezellig gevoel krijgt tijdens een bezoek aan de woning. Vergeet ook de buitenkant van de woning niet: een mooie plant aan de inkom en wat plantjes op het terras doen wonderen.

Natuurlijk is het niet evident om even wat planten aan te kopen om de woning op te smukken, want wat doe je met de planten daarna? Om nog te zwijgen over het kostenplaatje. Als je zelf geen planten ter beschikking hebt, dan bestaan er verhuurbedrijven die planten komen leveren en installeren, zoals deze. Dit specifiek bedrijf richt zich vooral op verhuur aan kantoren, maar ongetwijfeld kun je er als woningverkoper ook terecht.

 

3. Zorg voor een aangename geur en een leuk deuntje

Voor je de woning open stelt voor bezoek, is het aan te raden deze eens goed te laten doorluchten, zodat muffe en slechte geurtjes verdreven worden. Je kan ook werken met een subtiele huisparfum, maar niets te zwaar en stevig, want je wilt het aangenaam maken voor een breed publiek. Een andere gekende truc is de geur van gebakken koekjes doorheen het huis te verspreiden. Wat ook een leuke extra is, is een leuk achtergrondmuziekje afspelen. Niets te aanwezig en ook geen meezingers, want je wilt de focus op het huis zelf houden natuurlijk. Ideaal is muziek die je vaak hoort in hotels of winkels. Spotify heeft ongetwijfeld genoeg geschikte playlists in de aanbieding. 🎵😊

4. Laat volledig potentieel zien door gebruik van virtuele make-overs

Een woonkamer van de bomma kan natuurlijk heel gezellig zijn, maar de gemiddelde koper loopt er niet erg warm van. Veel potentiële kopers kunnen wel een handje geholpen worden als het op inlevingsvermogen aankomt. Het is namelijk niet erg gemakkelijk om door een volledig te renoveren ruimte heen te kijken en al zeker niet op foto. Maar een foto is wel het eerste wat iemand ziet van jouw woning, wanneer die op een immowebsite aan het rondkijken is.

Een slim trucje om de potentiële koper toch doorheen het oude of onafgewerkte interieur te laten kijken, is hen het potentieel van de ruimte te tonen. Dit doe je door gebruik te maken van een virtuele renovatie. Heel effectief en relatief goedkoop.

Enkele voorbeelden van zo een make-over zijn:

virtuele make-over, virtuele renovatie

 

Virtuele make-over, virtuele renovatie

P.S.:  ECOTEST kan je van dergelijke make-overs voorzien. Kijk even hier voor meer informatie en prijzen.

 

5. Geef een indicatie van de totale renovatiekost

Voor veel mensen, staat een te renoveren woning bijna gelijk aan het beklimmen van een enorme berg. Het is een werkje van lange adem en het is vaak moeilijk te bevatten wat er allemaal bij komt kijken. Door alvast een indicatie te geven van hoeveel budget de renovatie zal vragen, kan je kopers al een deel van het werk uit handen nemen en dus de drempel tot aankoop wat verlagen. Zo kunnen ze ook sneller inschatten of de woning budgettair gezien een optie is voor hen.

Een dergelijke indicatie kan je bekomen door enkele offertes op te vragen bij aannemers. Deze offertes geef je dan aan de kopers en ze kunnen er zelf nog mee doen wat ze wensen.

 

6. Verwijs naar de voordelen van renovatieadvies en korting op 2de EPC keuring (na renovatie)  bij ECOTEST

Deze laatste is een leuke extra om aan jouw koper mee te geven. Wanneer jij, als verkoper, bij ECOTEST een EPC keuring laat uitvoeren, dan krijgt de koper van jouw woning een korting van 30% op de (verplichte) EPC keuring na renovatie. Bovendien kunnen wij renovatieadvies geven, waardoor er heel gericht gerenoveerd kan worden, wat weer nog meer geld kan uitsparen. Dat renovatieadvies (103 euro incl.) geven we tijdens een video call, waarin we live simulaties in de EPC software uitvoeren.

Nog beter zou zijn als je zelf deze dienst boekt (samen met een EPC keuring) bij ons, zodat je een meer accurate offerte kunt bekomen bij de aannemers. Je kan dan echt een kant en klaar dossier afleveren aan jouw koper en die kan gelijk aan de slag met renoveren! 🙂

 

Wij wensen je in elk geval al veel succes bij het verkopen van jouw woning! 👍😊

Bekijk ook:

Ecotest EPB plichtig

Ben jij EPB plichtig?

Wat houdt EPB juist in? EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat. Het vertegenwoordigt een score die aan een gebouw wordt…
Lees meer