5 Tips voor het Verbeteren van Jouw EPC-score

Het Energie Prestatie Certificaat (EPC) is een essentiële maatstaf geworden voor het meten van de energie-efficiëntie van een woning. Het hebben van een goede EPC-score is niet alleen gunstig voor het milieu, maar kan ook leiden tot lagere energiekosten en een verhoogd wooncomfort. Ben je op zoek naar manieren om de EPC-score van jouw woning te verbeteren? Lees dan snel verder:

1. Investeer in isolatie

Dit is een no brainer. Isolatie plaatsen is zonder twijfel de eerste stap die je moet nemen in het verbeteren van de EPC score. Isolatie speelt een cruciale rol bij het handhaven van een comfortabele temperatuur in jouw woning en het verminderen van het energieverbruik. Door jouw huis goed te isoleren, kan je warmteverlies in de winter minimaliseren en de woning koeler houden in de zomer. Investeer in hoogwaardige isolatiematerialen voor de muren, vloeren en de zolder en zorg ervoor dat eventuele kieren en spleten goed worden afgedicht om tocht te voorkomen.

2. Upgrade verwarmings- en koelsystemen

Oude verwarmings- en koelsystemen zijn vaak minder energie-efficiënt en kunnen aanzienlijk bijdragen aan een lagere EPC-score. Overweeg om de oude verwarmingsketel te vervangen door een hoogrendementsketel (nu kan/mag het nog eentje zijn op gas) of om over te stappen op een warmtepomp voor verwarming en koeling. Moderne systemen zijn niet alleen energiezuiniger, maar bieden ook betere prestaties en comfort.

3. Vervang oude ramen en deuren

Ramen en deuren zijn potentiële bronnen van warmteverlies als ze niet goed geïsoleerd zijn. Door oude ramen en deuren te vervangen door energiezuinige modellen met driedubbele beglazing, kan je de isolatiewaarde van jouw huis aanzienlijk verbeteren. Kies voor ramen en deuren met een hoge isolatiewaarde en zorg ervoor dat ze goed zijn afgedicht om tocht te voorkomen.

4. Zorg voor een goede ventilatie

Sinds januari 2024 wordt er bij het opmaken van een EPC certificaat rekening gehouden met de aanwezigheid van ventilatie (hierover meer in een volgende blogpost!). Goede ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat en draagt dan ook bij aan een betere EPC-score. Zorg ervoor dat jouw huis goed geventileerd wordt om vochtproblemen en schimmelgroei te voorkomen. Overweeg het installeren van een energiezuinig ventilatiesysteem met warmteterugwinning, dat verse lucht naar binnen brengt terwijl het warmte uit afgevoerde lucht terugwint.

5. Investeer in hernieuwbare energiebronnen

Deze had je ongetwijfeld ook al zelf bedacht: hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen, zijn een duurzame en milieuvriendelijke manier om het energieverbruik te verminderen en de EPC-score te verbeteren. Hoewel de initiële investering misschien hoog is, kunnen hernieuwbare energiebronnen op de lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren op jouw energierekening.

 

Heb je een oude woning gekocht en ga je renoveren? Dan is het zeker interessant om je te laten begeleiden bij de renovatie. Hierdoor kan je gericht renoveren, waardoor je kosten kan uitsparen. Wanneer je bij ons de dienst EPC renovatie bestelt, komen we de woning uitmeten en vervolgens rekenen we deze in in de software, waarna we met jou live simulaties in de EPC software kunnen uitvoeren. We berekenen onder andere het aantal zonnepanelen dat je moet plaatsen, welke ramen je moet steken en hoe dik de isolatie moet zijn om aan de gewenste score te geraken. Je zal dus geen cent teveel uitgeven aan materiaal. Bovendien krijg je een mooie korting van 50 % op een EPC certificaat na de werken.

Meer informatie over de dienst EPC renovatie vind je hier.

Bekijk ook:

Ecotest EPB plichtig

Ben jij EPB plichtig?

Wat houdt EPB juist in? EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat. Het vertegenwoordigt een score die aan een gebouw wordt…
Lees meer