Zelf je woning verkopen? Hier moet je rekening mee houden.

Het verkopen van je eigen woning kan een uitdagende maar ook zeer lonende ervaring zijn. Door het zelf te doen, heb je volledige controle over het proces en bespaar je op makelaarskosten. Maar waar moet je allemaal aan denken en welke verplichte keuringen moet je laten uitvoeren? En hoe zit het met de rol van de notaris? In deze blog helpen we je op weg met een overzicht van de belangrijkste stappen.

1. Zorg voor een Realistische Vraagprijs

Het bepalen van de juiste vraagprijs is cruciaal. Een te hoge prijs kan potentiële kopers afschrikken, terwijl je met een te lage prijs je veel geld kan mislopen. Het is interessant om voor een prijsbepaling vergelijkbare woningen in jouw buurt te onderzoeken. Toch liever op zeker spelen? Dan kan je een professionele schatter inschakelen zoals Homerun.immo. Een notaris kan zich hier ook voor openstellen, mits de akte bij hem/haar doorgaat.

2. Verplichte Keuringen en Attesten

Bij de verkoop van jouw woning, zijn er diverse keuringen en attesten die je verplicht moet laten uitvoeren:

  • Energieprestatiecertificaat (EPC): Dit certificaat geeft aan hoe energiezuinig je woning is. Sinds 1 mei 2023 is er een EPC verplicht bij alle vormen van notariële overdracht in volle eigendom, niet alleen bij verkoop.
  • Asbestkeuring: Voor woningen gebouwd vóór 2001 is een asbestattest verplicht. Deze inventaris geeft aan of er al dan niet asbest aanwezig is in de woning.
  • Elektriciteitskeuring: De elektriciteitsinstallatie van je woning moet worden gekeurd verplicht gekeurd worden voor verkoop. Het keuringsverslag moet aanwezig zijn bij de ondertekening van de compromis.
  • Postinterventiedossier (PID): Dit dossier is verplicht voor woningen die gebouwd of grondig verbouwd zijn na 1 mei 2001. Het bevat technische informatie over de uitgevoerde werken en materialen.
  • Keuring van de waterinstallatie: Een keuring van de waterinstallatie is enkel verplicht wanneer er wijzigingen zijn aangebracht aan de waterleiding bij bijvoorbeeld een grondige renovatie.
  • Stookolietankkeuring: Indien je woning een stookolietank heeft, moet deze ook gekeurd worden. Voor bovengrondse tanks geldt dit vanaf een inhoud van meer dan 3.000 liter, en voor ondergrondse tanks is keuring altijd verplicht.

3. Advertenties en Bezichtigen

Om je woning aantrekkelijk te presenteren, moet je zorgen voor  goede foto’s en een duidelijke, aantrekkelijke advertentie schrijven. Beschrijf de sterke punten van je woning en zorg ervoor dat je klaar bent om bezichtigingen te organiseren. Zet jouw woning zeker op verschillende immowebsites te koop, om zo een groter publiek te bereiken.

Het kan helpen om je huis grondig schoon te maken en eventueel kleine reparaties uit te voeren om een goede indruk te maken op potentiële kopers. Ga je een  te renoveren woning te koop zetten? Lees dan ook zeker deze blog met 6 tips om een te renoveren woning gemakkelijker te verkopen.

4. De Notaris Jouw Vriend

Wist je dat jouw notaris je kan helpen bij het grootste deel van de administratieve rompslomp? We lijsten hier even op waarvoor je bij jouw notaris terecht kunt:

  • Het schatten van jouw woning: Zoals we eerder in deze blog al aanhaalden, kan je voor een schatting van je woning (vaak kosteloos) terecht bij de notaris die de akte opstelt.
  • Het opstellen van de compromis: Dit is het voorlopige koopcontract waarin de belangrijkste afspraken tussen koper en verkoper worden vastgelegd.
  • Opmaak van de authentieke akte: De notaris stelt de officiële verkoopakte op. Deze akte wordt ondertekend door beide partijen en zorgt voor de eigendomsoverdracht.
  • Controle op juridische aspecten: De notaris controleert of de verkoop voldoet aan alle wettelijke vereisten en of er geen schulden of hypotheken zijn die de verkoop kunnen bemoeilijken.
  • Registeren van de verkoop: De notaris zorgt ervoor dat de verkoop wordt geregistreerd bij de bevoegde instanties.

5. Afronding en Overdracht

Is de compromis getekend en zijn alle keuringen uitgevoerd? Dan kan de verkoopakte bij de notaris worden ondertekend. Zorg ervoor dat alle documenten compleet zijn en dat je klaar bent om de sleutels over te dragen aan de nieuwe eigenaar. Vergeet niet om eventuele openstaande rekeningen, zoals nutsvoorzieningen en gemeentelijke belastingen, af te handelen.

 

ECOTEST kan je helpen met de wettelijke keuringen. Hieronder kan je de diensten terugvinden.

Voor een waterkeuring en een keuring van de stookolietank kan je terecht bij onze partner ELECTROTEST.

Bekijk ook:

Ecotest EPB plichtig

Ben jij EPB plichtig?

Wat houdt EPB juist in? EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat. Het vertegenwoordigt een score die aan een gebouw wordt…
Lees meer